DEN HAAG - De Tweede Kamer wil duidelijkheid van minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken over het plan om de gouden handdruk, ook wel ontslagvergoeding genoemd, bij ontslag te maximaliseren. Op verzoek van VVD'er Atzo Nicolaï houdt de Kamer hierover donderdagavond 21 juni 2007 een spoeddebat met de CDA-bewindsman.

Media
Vooral de oppositiefracties zijn boos dat ze via de media hebben moeten vernemen over het voorstel dat het kabinet volgende week woensdag op tafel wil leggen tijdens de participatietop met vakbonden en werkgeversorganisaties.

Die bijeenkomst moet leiden tot afspraken over het aan het werk helpen van 200.000 extra mensen.

 

Hervorming
De werkgevers willen pas zaken doen als ook een hervorming van het ontslagrecht op de agenda staat. De vakbonden voelen daar niets voor.

Tot voor kort was ook het kabinet intern verdeeld, maar de meest betrokken ministers hebben maandag toch een akkoord bereikt over het aan banden leggen van de ontslagvergoeding.

Maximum
Volgens het uitgelekte plan krijgt een werknemer bij ontslag nog maar hooguit één jaarsalaris mee. Voor mensen met lagere inkomens kan de gouden handdruk meerdere jaarsalarissen bedragen, maar daarbij geldt dan wel een maximum van 75.000 euro.

Voor personen boven de 40 jaar (eerder spraken Haagse bronnen over 45 jaar) is dat maximum een ton. De werkgever kan de ontslagvergoeding met maximaal een kwart beperken door te investeren in scholing.

Rechter
Op dit moment wordt de ontslagvergoeding nog door de kantonrechter bepaald. Die hanteert een formule gebaseerd op salaris, arbeidsverleden en leeftijd van de ontslagen werknemer. Bij hoge salarissen en mensen met een lang dienstverband kan de vergoeding fors oplopen.

Boycot
De vakbonden voelen er nog steeds niets voor om op de participatietop over een beperking van de ontslagvergoeding te praten. De vakcentrales FNV en CNV zeggen het kabinetsvoorstel niet te kennen en willen er ook niets van weten. Vakbond De Unie dreigt zelfs met een boycot van de participatietop.

Werkgeversorganisatie VNO-NCW verwacht juist wel over het kabinetsvoorstel te kunnen praten. "Het beeld dat het goedkoper wordt en zonder kantonrechter kan, is niet verkeerd", zegt een woordvoerder.

Herken uw situatie

Soms voelt u aankomen dat uw ontslag in de lucht hangt. Dat kan zijn omdat u een conflict op uw werk hebt. Dat is een beklemmend gevoel waarvan u wakker kunt liggen. Want hoe moet het verder als u uw baan verliest?

Let op de voortekenen die een mogelijk ontslag aankondigen.

>> Bekijk voortekenen van dreigend ontslag

Gouden handdruk

De oprotpremie die je krijgt bij je ontslag heet ook wel gouden handdruk. Grappig om te zien dat deze twee termen verschillende invalshoeken hebben; een negatieve en een positieve. Wat ze gemeen hebben is dat het beide om geld gaat. Een ontslagvergoeding is soms heel veel, soms niet meer dan een kleine pleister op de grote wond. Maar wat moet u nu doen met dat geld? Uitgeven, sparen? Bij ontslag zijn de meeste mensen de eerste dagen van slag, gedesorienteerd. Later in het ontslag proces, als de ontslagvergoeding wordt toegekend is er tijd voor de toekomst. Wat doe je na ontslag met je ontslagvergoeding?