Terwijl de vakbonden een gematigde loonontwikkeling beloven, ontvangen mensen die meer dan 75.000 euro per jaar beuren bij ontbinding van de arbeidsovereenkomst nog maar één jaarsalaris mee als ontslagvergoeding mee.

De ontslag-vergoeding zal hiermee drastisch minder worden voor top-managers en dure executives met top-inkomens bij de grote multinationals. Hoeveel de vergoeding voor ontslag dan wordt, is dus gemaximeerd tot een jaarsalaris. Het is onzeker of bonussen, opties en aandelen ook worden verwerkt in de ontslagvergoeding van managers. De waarde van een executive leaseauto werd al niet meegenomen in de ontslagvergoeding.

Ontslagrecht
Een versoepeling van het ontslagrecht komt er niet. Volgens mensen in Den Haag heeft minister Donner hierover overeenstemming bereikt met de FNV en werkgevers. De bonden beloven volgend jaar te zorgen voor een gematigde loonontwikkeling. De maximale looneisen zullen daarom net als vorig jaar op 3,5% uitkomen.

WW-premie en de BTW
De tweede kamer had eerder al voorgenomen om af te zien van de geplande btw-verhoging van 19% naar 20% en de WW-premie voor werknemers af te schaffen.

Herken uw situatie

Soms voelt u aankomen dat uw ontslag in de lucht hangt. Dat kan zijn omdat u een conflict op uw werk hebt. Dat is een beklemmend gevoel waarvan u wakker kunt liggen. Want hoe moet het verder als u uw baan verliest?

Let op de voortekenen die een mogelijk ontslag aankondigen.

>> Bekijk voortekenen van dreigend ontslag

Gouden handdruk

De oprotpremie die je krijgt bij je ontslag heet ook wel gouden handdruk. Grappig om te zien dat deze twee termen verschillende invalshoeken hebben; een negatieve en een positieve. Wat ze gemeen hebben is dat het beide om geld gaat. Een ontslagvergoeding is soms heel veel, soms niet meer dan een kleine pleister op de grote wond. Maar wat moet u nu doen met dat geld? Uitgeven, sparen? Bij ontslag zijn de meeste mensen de eerste dagen van slag, gedesorienteerd. Later in het ontslag proces, als de ontslagvergoeding wordt toegekend is er tijd voor de toekomst. Wat doe je na ontslag met je ontslagvergoeding?